Rood fietspad Leiderdorp is van ‘groen’ beton
25 februari 2022
De Meteoor, Easypath en gemeente Leiderdorp doen proef
De Meteoor Beton uit Rheden maakt fietsen dankzij een nieuwe vinding nog milieuvriendelijker. Het bedrijf levert binnenkort namelijk de eerste duurzame fietspadplaten aan het bedrijf Easypath. Die gebruikt deze betonnen elementen voor de aanleg van een proefstrook in Leiderdorp.
De fietspadplaten zijn duurzamer omdat De Meteoor, onderdeel van BTE, ze met een alternatief bindmiddel produceert. Voor het maken van traditioneel beton is cement nodig. Bij de productie daarvan komt echter veel CO2 vrij. Voor deze meer milieuvriendelijke betonplaten gebruikt De Meteoor een duurzamer bindmiddel. Dat is speciaal ontwikkeld door ASCEM, het kennis- en onderzoeksinstituut van BTE.
Circulair
‘’Een groot deel van het bindmiddel wordt gemaakt uit circulair materiaal.”, zegt productmanager Theo van Son van De Meteoor. ‘’Zo gebruik je heel weinig nieuwe grondstoffen en bespaar je op de uitstoot van CO2. Wij zijn net als andere bedrijven van BTE al jaren bezig om te zorgen dat de CO2-uitstoot naar beneden gaat”, zegt Van Son. ‘’Dat past in de milieudoelstellingen. Daarom stimuleren overheden het ook.”
De Meteoor produceert al jaren fietspadplaten met koppelsysteem voor Easypath. ‘’Die zijn van zichzelf al circulair, want je kunt ze verplaatsen en opnieuw gebruiken”, zegt Van Son. ‘’Deze nieuwe platen voegen daar nog wat aan toe. Het is mooi en leerzaam dat we vijf jaar lang een proef kunnen nemen in Leiderdorp.”
Praktijk
De Meteoor bekijkt de komende jaren regelmatig hoe de fietspadplaten in Leiderdorp het doen. ‘’In het laboratorium hebben we al eerder talrijke proefstukken gemaakt. Zo konden we het constructieve gedrag van het beton uitgebreid karakteriseren”, zegt de productmanager van De Meteoor. ‘’Nu willen we graag weten hoe het fietspad zich in de praktijk houdt. Zo’n proefstrook biedt de mogelijkheid om dit tot in detail te onderzoeken.”
Klavertje vier
De aanleg van het fietspad langs de Simon Smitweg in Leiderdorp is onderdeel van een reconstructie van de weg, waaraan ook het gemeentehuis en de brandweerkazerne liggen. De nieuwe platen worden in februari door aannemingsbedrijf BV v/h P. van Egmond & Zn. uit Rijnsburg gelegd. Daarna volgt de officiële ingebruikname. De proef duurt vijf jaar. Alle fietsers leveren een bijdrage aan het testen van de proefstrook. Zo werken we met z’n allen mee aan een betere en duurzamere toekomst. Fietsers zien door een klavertje vier in de hoeken meteen dat ze op een bijzonder stuk fietspad rijden. Van Son: ‘’De platen van duurzaam beton zien er iets anders uit, om het extra herkenbaar te maken zit er een klavertje vier in de hoek van iedere plaat.’’