Stelcon (pas)platen voor Oostelijke Handelskade

Stelcon betonplaten met een omgekeerd gegalvaniseerde hoeklijn

Oostelijke Handelskade in Amsterdam ligt in het Oostelijk Havengebied en werd aangelegd tussen 1875 en 1883. Vanaf de jaren negentig is de omgeving van de Oostelijke Handelskade sterk van karakter veranderd. Voorheen waren er voornamelijk havenactiviteiten bij de Oostelijke Handelskade. Nu zijn er diverse nieuwe gebouwen gerealiseerd. Bekende gebouwen zijn Pakhuis de Zwijger, het Lloyd-complex en Panama. Sinds 2000 is de Oostelijke Handelskade verbonden met het Java-eiland.

Verharding d.m.v. Stelcon betonplaten
Voor de verharding van de Oostelijke Handelskade is gekozen voor Stelcon betonplaten. Via De Meteoor is er 2.850 m² verwerkt, dit waren 1200 platen van 2x1x0,14 meter en pasplaten. De Stelcon betonplaten hebben een omgekeerd gegalvaniseerde hoeklijn. Hierdoor is het minder gevoelig voor corrosie en hebben de betonplaten meer glans. In de deklaag is 5% antraciet pigment verwerkt.
Ongeveer 1/3 van de betonplaten is voorzien van een gegalvaniseerd traanplaat in de deklaag. Door de ingestorte traanplaatstroken in de deklaag, is de kraanbaan die aan de kade heeft gelegen gevisualiseerd. Tevens “breekt” dit lijnenspel de verharding en lijkt het of de strook oplicht. Om te voorkomen dat platen verschuiven is er gebruik gemaakt van aluminium kruizen tussen de Stelcon betonplaten.